Week 3 – Bejvak – Robota

Ak nerozumies textu dole, alebo ho nevies rozlustit asi si necital este povinnu cast INTRO kde sa dozvies ako desifrovat text.

No takze dalsi tyzden je za nami. Nejako to tu aj celkom rychlo leti, az priliz, clovek sa rano zobudi, a za chvilu je vecer a zisti ze vlasne nic nestihol:D Zistil som ze zabijem strasne vela casu na trapnom semafore. Ano na trapnom semafore. Cize som prisiel na to ze ked sa im treba vyhybat…alebo chodit na cervenu 😀 

Ubytko
No takze zacali sme zhanat ubytko ako som sa uz zmienil v predchadzajucom  “prispevku”. Hladanie ubytko vo Venkuveri je o mnoho tazsi oriesok ako som si na zaciatku myslel. Prvym problemom je ze ked sa nahodou aj nieco pekne najde, tak to stoji 1 000 000 $. Dalsim problemom je ze venkuver je brutal velky a aj ked najdeme daco dobre, za rozumny peniaz tak potom je tam problem s transportom do mesta. Priklad: Nasli sme super dom, akoze fakt super dom, v niecom takom som si predstavoval ze budem byvat a mat “kancel” pred tym ako som isiel do kanady. Dom sa nachadzal v severnom Vane (Vancouver) niekde TUNA . KEd sme sa tam dostali busom a vystupili bol tam vzduch ako v tatrach, super mega vzduch, waaaw 😀 Bolo toproste hned pod horou. Dalsia super vec bol vyhlad, z obejvaku (kde by som pravdepodobnre byval) bol super vyhlad na cely venkuver. Takztiez to malo super terasku a pani domaca povodom niekde z IRANU bola tiez celkom priatelska.

Ale kedze sme cestou tam dlho cakali na BUS a tak isto cestou nazad sme sa nejako dohodli ze asi bude vyhodnejsie hladat nieco viac dole, blyzsie k “SeaBus” – u  (taka lodka co chodi zo severneho vanu do centra). Dalsi problem je ze sme hladali 1 izbovy barak ,a cheme v nom byvat 3ja ==> problem, viac menej kazdy mal s tymto problem. Dalsi problem je ze ked sa najde daco za normalnu cenu, je to fakt ze celkom diera, obycajne je to “basement” cize kvazi pivnica v rodinnom dome , prerobena na nejaky byt alebo co kde sa da byvat. Takychto sme par navstivili a veru nic sa nam moc nelubilo…. ale nakoniec po asi tyzdni, mozno aj viac sme nasli JEHO…. nas novy barak 🙂 ktory sa nachadza TUNA. Je to tiez jedno izbak, ale co je super ze je v super lokalite, cca 5 minut chvodze od “SeaBus”-u, ktorym sme za 10,15 min v centre mesta z kade to mame cca 2 minuty do skoly. A na vode nehrozia ziadne zapchy a podobne.  Cize tymto barakom sa nam podari eliminovat syndrom cakania, ktory som popisal vyssie. Fuha clanocek zacina naberat vedecky charakter, ako tak kukam co som vyplodil za vetu tuto poslednu:D Ale ani tento barak nam nepadol len tak z neba. Musim pochvalit sameho seba 😀 za skvely vykon ktory som odviedol pri vymene asi 100 sms z majitelom baraku , napokon sa mi ho podarilo presvecit ze sme ty spravny ludia,aj ked hned na zaciatku sa ma snazil hned poslat do prde*e. Potom sme sa z nim stretli, uplne sme ho spracovali a barak nam dal:) Stahujeme sa tam 01/11/2014 .   Vsetcia sa uz tesime. NO a platiti budeme 1200 dokopy, cize 400$/ osoba co je ako fakt celkom vychitana cena na to co mame. Fotky budu potom … Cize ponauceni na zaver je ze ak si niekdo bude hladat tuna ubytko, tak no chvilu to bude trvat to ej prva vec.  A ked najdete ubytko ktore sa vam lubi tak treba byt neoblomny a “busit” furt do maitela ze vy ste ty spravny najomci a bla bla bla:D 

Slovenska zastava na jednej z budov kde sm ekukali ubytko
KOnecne som na daco pouzil ten tablet
Zeriav

Robota
No takze robota. Zivot tuna vo Vane moze byt celkom hard pokial ste bez roboty, co vlasne setci 3ja sme:D… 😀 TUNA je nejake porovnanie z prahou napriklad ake su tu naklady na zivot.  Cize treba zohanat robotu. Tu prichadza na scenu dalsi problem. Skola. Co ja som si hladal nejaku IT Android koderovsku robotu, tak setci hladaju full-time zamestnancov,cize ja z mojim super mega rozvrhom ktory som opisoval minule som viac menej v **ti. Co som poslal ale zo 6 mailov na inzeraty co som videl na nete som nedostal ziadnu odpoved:D Ale zase ma kontaktoval jeden typek z Toronta a dalsi niekde z US & A (Chicago) ze tam je nejaka robota. Ale tak co ja s amam teraz stahovat do toronta alebo do  us & a ? Cize no neviem, mal som v plane tu robit daco v IT obore, ale najskorej to vypada tak ze budem niekde makat na stavbe z kladivom alebo vnejakej kaviarni roznasak kavicku:D KAzdopadne problematiku roboty som mal v plane riesit po tom ako sa zriesi ubytko, ubytko je uz konecne zriesene a tak sa ide hladat robota. Musi v tom byt predsa šystém. Takze dufam ze ked budem o tyzden pisat dalsi post robota bude uz zriesena.

Skola
Takze skola, sem neviem co mam napisat, asi iba tolko, ze pondelok chybala ucitelka, tak nas nejake ina zobrala do mesta a nejaky “vylet” , mali sme si nejako obzriet mesto (obrazok 4,5) a potom napisat o tom esej a na druhy den odovzdat ====> druhy den bolo pekne, takze sme do skoly nesli , cize sme nemuseli pisat esej, bolo pekne tak sme isli na ryby. Skoda len ze sme nic nechytili. Dlho uz neprsalo a losose tiehnu hore prudom ked prsi=> je vyssia hladina vody=> dostanu sa tam kde chcu a urobia to co maju a potom umreju. A mi sa ich budeme snazit medzi tym chytit a nafutrovat nimi mrazak, lebo zima sa blyzi a koncom novembra uz lososova sezona konci.”Nastastie” posledne 2,3 dni zacalo celkom prsat , tak to snad tento tyzden pojde a daco lapneme. Inak na ryby tu chodia aj tunajsi obyvatelia indiani. Pre nich ziadne pravidla a regulacie neplatia, cize mozu dat na hacik obrovsky trojhacik a “podsekavat” losose kolko sa im chce. Potom ked ich pitavaju je tam sade bordel, sade su rybacie hlavy(vid odbrazok 6), cereva no proste inteligenti su to. Ale kedze tu boli ako prvy obivatelia kanadska vlada im dava seliake vynimky, a naprikald ani vobec neplatia dane 😀 Cize sa tu maju celkom dobre.

Zuvackova hlava
Zuvackova hlava
robson square
robson square
Bordel po indianoch asi
Bordel po indianoch asi

Jedlo
Jedlo, jedlo jedlo, uz iba 15 dni a nebudem musiet varit, teda budem musiet varit, ale navarim raz za tyzden a bude navarene a nebudem  tu stracat cas varenim. Podarilo sa mi vykuzlit francuzske zemiaky (vid obraaz 7,8). Zemiaky boli celkom chutne. Podarilo sa mi obsluhovat 3 hrnce naraz na co som patricne hrdy. Taktiez bola zase rajcinova polievka. Dostal som dalsi typ na brokolicovu polievku ktoru som si chel uvrati v nedelu ale akoi som na to zabudol, tak si ju spravim asi zajtra. Prvotna “euforia” ohladom varenia opadla:D Mna to proste nebavi, teda mozno aj bavi, ale v rozumnej miere a nie kazdy den. Kupili sme si s Misulom 5 kilovu sunku (vid obrazok 9),  a kapustu. tak z toho odjedame pomaly ked potrebujeme. Bola to celkom dobra kupa. A preto asi ma aj michal zvysennu plynnatost  a poradilo sa mu zo svojeho tela dostat daco obrovske co nikdy pred tym este nevidel, teda aspon takto to opisoval:D MIchal sorry ze to tu pisem, je to tvoja sukroman vec ja viem, ale som si proste dal poznamku do PC ze to sem uvediem lebo to bolo dost zaujimava story 😀 Co este take co sa tyka jedla…..

Multitasking
Frnacuzske zemiaky
Sunka a kapusta

Jaaaaaj, bol “Thanks giving” day,, cize den vday vzdania. Cize kazdy spravny kanadan jedol spolu zo svojou rodinou moriaka, a setci boli stastni a atd. Moriaka piekol asi kazdy, kazdy az na tych u ktorych byvam ja:D Ale co sa stalo, oni ma normalne ponukli kolaaaaacom. Po 3och tyzdnoch co im zavadzam v domacnosti ma niecim ponukli. NO ich stedrost nepozna hranic:) Kolac bol celkom pohode, ale na dankine (moja mamoša) kolace sa to netaha ani zdaleka. Co ale stalo za to bolo to co som zazil dneska v luciinom domceku. Respektive v chatrci kde byva. (vid obrazok 10). Lucia mi naporcovala moriaka a tekvicovu polievku ktoru piekli jej domaci. Super som sa najedol. Mnam. Diki Lucia:) Z luciou inak byva nejaka brazilcanka , ktora sa tam ted nastahovala a starsne jej zalezalo aby tam bola kuchyna , elbo sa chystala kuchtit. Lucia bola velice rada z ebdue kuchtit nejake brazilske speciality atd atd… T abab isla na nakupi a doniesla si (vid obrazok 11) vifonky, a fazulu v konzerve. No bude kuchtit asi riadne smaky,lucia tomu nechapala:D  

Moooriaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk mnam
Vyfonky a ine kajnsmentke:D

Zvysok
NO a co sa tu este udialo rozmyslam. Kupili sme si pernamentku na lezecku stenu , takze sme konecne zacali lozit. Stena je celkom fajn, je to blyzko od ubytka terajsieho a aj buduceho. Ludi tam moc nehcodi, cize to neni prepchate. Dobre to tam je sme spokojny. Bol som si para krat zabehat, beha sa tu dobre 🙂 POkial neprsi samozrejme. Par dni dozadu som chel ist vybehnut na “Grouse Mountain” kde sme boli min vykend na turistike. NEjaky typek to vybehol za 24 minut ci kolko, cize som to mal v plane odskusat vybehnut aj ja:D no prisiel som pod horu asi o pol 6 ej, lebo som mal v plane si kuknut rovno aj zapad slnka, reku ked sa vyteperim hore. Dam si sluchatka do usi, pozitivne sa naladim, hecnem sa a idem k zaciatku cesty. No dojdem tam a tam taka brana a ze cesta je otvorene o 7 ej rana do 5 ej vecer. Tak reku WTF to clovek uz nemoze ist ani do lesa. A bolo to tam cele oplotene setko tam som sa tam neamohol nijako dostat. Ono je to dost komercne ten kopec tak asi preto tam je ten plot nech sa tam nejaky japonci , alebo cesi v zapkach nepostracaju a nepozomieraju.

Dalej sme sa stretli z Milanom , rodakom z Banoviec ktory uz bacuje 3 roky tuna vo Vane. Pazval nas aj k nemu domov a ponukol nas dobrou domacou slivkou, whiskey a vynikajucou zemlovkou co ukuchtila jeho zena. Milan diki 🙂 Lucia, dufam ze si zoberes od Lucie (Milanov zeny) recept na tu zemplovku a budes robit aj ty taku:D Este sme s nim boli kuknut teraz cez vykend vo “Whistler”-i . Taka dedina asi 2 hodiny jazdy od vanu, sak v 2010 tu boly ZOH. KAzdorocne tu napadne ja neviem ale 15 metrov snehu, a po nejakom mieste v japonsku by to malo byt 2. miesto na svete kde napadne najviac snahu. Cize prasanu tu bude asi hodne. Jediny problem je cena listku. To ani ted neviem presne povedat, ale ked si sem chce ist dakto zajazdit len tak urcite to bude asi 100 dolacov. Uf. 😀

ZOH
ZOH
bajkeri vo Whistlery

Po ceste sme sa este zastavili v “Squamish”-i ktory je zase dobre miesto na lezenie, je tu mrte vela seliakych ciest na lezenie. Skoda len ze prsi, a prestane tak o pol roka. tak o pol roka sa tam mozno pojdeme pozriet. 

Vodopad
Steni pri Squamishi

Na dalsom obrazku je mozne vydno ako sme s Mislulom oslavoali den vdaky vzdania mi. Kupili sme si cipsi a mandle, Dali sme si z Robovej 70-ky, ktoru som prelial do sklad od uharkou, lebo ten plast by rozorala, a takisto sme este aj oprobovali misulov odvar z materinej dusky, ci sa nepokazil. A nie nepokazil sa. Ale pravidelne skusky netreba podcenovat. A pozerali sme terminatora:)

Oslava- thanks giving

A est enam tu horelo. Uf konecne som na konci a mozem ist pomaly aj spat, celkom to dost trva toto setko napisat. NO a nevieme ze co to horelo, ale robilo to celkom vela dymu.

Poziar

A este ta vlozka hudobna no:D